1. ingredienten
Een recept van Holtkamp
ongeveer 50 oliebollen
- 500 gram volle melk, verdeeld in: 425 gr melk en 75 gr melk
- 500 gram patentbloem
- 50 gram verse of 17 gram droge gist
- 1 ei (plm 50 gr)
- 1 tl citroenrasp
- 50 gr roomboter
- 10 gr zout
- 200 gr jonagold appel in kleine blokjes
- 300 gr rozijnen
- 75 gr krenten
2. benodigdheden
- Mixer
- Schuimspaan
- Ijslepel
- Frituurpan
3. bereiding
- Laat de krenten en rozijnen wellen (10 min, lauwwarm water).
- Verwarm de melk tot handwarm in een pannetje.
- Meng de gist met 425 gr lauwe melk
- Voeg hierbij het ei plus de 500 gr patentbloem en meng met de mixer tot een glad beslag
- Roer de citroenrasp erdoor en vervolgens ook de laatste 75 gram melk
- Mix het geheel 10 minuten tot het deeg los laat van de kom
- Voeg nu gesmolten boter en het zout toe
- Kneed het deeg een minuut of 5 door en meng de vulling erdoorheen
- Laat het deeg, afgedekt met een vochtige doek, op een warme plek rijzen tot het deeg ongeveer verdubbeld is. (= op kamertemp ong 50 minuten)
- Frituur of pan met zonnebloemolie laten verwarmen tot 180 graden
- Deeg nog een keer omscheppen met een lepel
- Met een ijsknijper die je bij elk bolletje even door het warme vet haalt, de bolletjes uit het beslag scheppen en in de pan doen.
- Een bol van 30 gr moet ongeveer 3 minuten, grote bollen van 80 gram moeten 6 tot 8 minuten garen. Een minuut per 10 gram deeg dus.
4. notities
Verse gist is het lekkerste.
Beslag 1x omroeren voor je de eerste oliebol bakt, anders is het te luchtig en krijg je platte oliebollen.
In 2023 oliebollen gebakken met in totaal 2 kg bloem. (2x dit recept en nog een ander recept met 1 kg bloem). Was precies goed.
5. tags
Bakken, oliebollen, frituur, zoet, Hollands