1. ingrediënten
Naar een recept van Miljuska
- 550 gr bloem type 00
- 340 gr water
- 7 gr gist 1 zakje
- 3 tl zout
- 40 gr olijfolie + extra om te bestrijken
- 2 teentjes knoflook fijn gesneden
- Paar takjes rozemarijn fijngehakt + extra voor erop
- 1 tl honing
- 1 tl grof zeezout
2. benodigdheden
- Mixer met deeghaak
3. bereiding
- Verhit te olijfolie in een pan samen met de rozemarijn en knoflook.
- Doe de bloem, het water, gist, zout en honing in de mixer en kneed met de deeghaak tot een soepel deeg.
- Voeg het olijfoliemengsel toe aan het deeg en laat de mixer verder draaien.
- Laat het deeg voor 1 uur rijzen op een warme plek. Of zet het deeg een nacht in de koelkast.
- Vorm het deeg tot de gewenste vorm en laat het nogmaals 10 minuten rijzen.
- Prik met je vingers een aantal keer in de focaccia om de typische ‘putjes’ in het brood te krijgen. Bestrijk met olijfolie en bestrooi met wat zeezout. Garneer eventueel met wat kleine tomaatjes en rozemarijn.
- Bak de focaccia in een voorverwarmde oven, met onder- en bovenwarmte. Zet een schaaltje met een laagje water op de bodem van de oven. Bak de focaccia ongeveer 20 minuten in een voorverwarmde over op 220 gr. (Onder en bovenwarmte)
4. notities
Lekkerste is 's nachts een nacht in de koelkast laten rijzen!!
Bestrijk de focaccia als het uit de oven komt direct met wat olijfolie.
Sinterklaas 2023 mijter gemaakt met tomaatjes op de bovenkant, kan ook bij andere feestdagen.
5. tags
Bakken, focaccia, voorgerecht, brood, hartig, Italiaans, antipasti, vega